Tagpris.dk er en del af Håndværker.dk

Vi har indsamlet 100.035 anbefalinger
På platformen har vi 97.692 håndværkere
Vi har indsamlet 372.796 Byggeopgaver
Håndværker.dk 4,9 VERIFICERET VIRKSOMHED
Om eternit- og naturskifer

Betegnelsen “skifertag” kan betyde to ting: et tag belagt med skifereternit eller et tag i naturskifer. Førstnævnte – eternit – er et kunststof, hvor naturskifer er en stentype, man finder i naturen. Skifer er en tagbelægning, der passer godt til både ældre og nyere byggestile.

Skifer fås med forskellige overflader og strukturer – med fuldkantede eller afstudsede hjørner – og typisk i farverne sortblå og skifergrå.

Med en tagbelægning i skifer vil du få et tag, der fremhæver bygningens stil og de arkitektoniske fortrin.

Hvad er skifer?

Skifer er en naturlig stenart dannet af ler, der har været udsat for stort tryk igennem millioner af år. Det er med andre ord en metamorfisk sten – et materiale der har ændret sig fra sin oprindelige form. Skifer har gennem århundreder været et foretrukket materiale til tagbelægning, da materialet er let at formgive.

At bryde skifer er en meget miljøvenlig proces, da stenene ikke skal igennem nogen form for kemiske processer i skabelsen af tagpladerne. Vand er desuden den primære ressource til afkøling af skære-maskinerne.

Naturskifer har været brugt igennem mange år og har på det seneste fået en renæssance som tagbelægning. Naturskifer kræver i nogen tilfælde et undertag, og kan benyttes på en hældning ned til 25 grader.

Et naturskifertag vil holde tæt i 100-150 år – ingen anden tagbelægning kan hamle op med dette. Derudover har et naturskifertag ikke behov for at blive malet eller renset. Stenenes naturlige olieindhold – og den lave vandopsugning – er med til at holde et skifertag tag flot.

Hvad er eternitskifer?

Eternitskifer er en kunstig efterligning af naturskifer. Stenene er tyndere og lettere. De kan derfor lægges på tage med en lavere hældning (ned til 18 grader) end naturskifer.

Eternitskifer-plader er lavet af miljøvenligt fibercement. Dvs. cement iblandet fibre af cellulose, der samlet skaber en ekstremt brandhæmmende tagbelægning. Med eternitskifer har du mulighed for at vælge imellem en række forskellige overflader og former – også en rå overflade der imiterer groft kløvet naturskifer.

Eternitskifer er et billigere alternativ til naturskifer – dog bør man være opmærksom på, at et tag i skifereternit holder væsentligt kortere tid end et tag i natursten.

Fakta
Behov for undertag ved nogle former
Taghældning: ned til 18 (eternit) el. 25 grader (natur)
Levetid: 35-45 år (eternit) el. 100-150 år (natur)

Tilbage til oversigten